skip to Main Content

Als een arts vertelt wat je hebt, begrijp je het dan ook?

Niet iedereen is thuis in medische termen, of in de manier waarop een dokter uitlegt wat er met je aan de hand is. Het kan nogal ingewikkeld zijn, en abstract. Het immuunsysteem, hormonen, spijsvertering, de werking van de nieren – om maar een paar lichamelijke functies te noemen – wat is het en wat doet het? En vooral: wat gebeurt er als het niet goed werkt? Charlie Obihara (kinderarts in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) kwam met het idee om ‘mediforen’ te ontwikkelen; getekende medische metaforen. Daarmee krijg je een herkenbaar en begrijpelijk beeld naast de abstracte informatie.

Een paar losse beelden uit de visuele metaforen die ik voor Medifoor tekende

Project Medifoor

Als team van medici, tekenaars en ontwerpers (vanuit Het Huis van Betekenis), ontwikkelen we mediforen. Deze korte verhalende metaforen – met toegankelijke uitleg in tekst – helpen arts én patiënt bij de communicatie in de spreekkamer. Ze maken ingewikkelde informatie makkelijker te begrijpen. Belangrijk, want een beter begrip leidt tot sterkere bereidheid tot het goed volgen en afmaken van een behandeling bij een patiënt (‘therapietrouw’). De site staat nu live en is tijdelijk volledig toegankelijk voor iedereen.

Goede berichten!
Medifoor was van juni tot oktober ’23 onderdeel van de expositie ‘Do we care?’ in kasteel Het Nijenhuis.

In juni 2023 wonnen we de tweede plek bij de Medisch Contact Communicatieprijs: “Medisch Contact en de Stichting Voorlichting Patiënten willen met deze prijs inspirerende initiatieven opsporen en verspreiden, en zo een bijdrage leveren aan de verbetering van de communicatie tussen zorgverlener en patiënt.” Een mooie opsteker!

Het Cultuur Innovatiefons Provincie Utrecht (CIPU) heeft begin 2022 aan dit project een subsidie toegekend. Dat betekent dat we met het hele team hard verder bouwen aan ons platform, de mediforen én aan begrijpelijke medische informatie.

Logo medifoor

De metafoor als taalmateriaal

Van banale zinnetjes in het dagelijks taalgebruik tot de meest fantastische literatuur; er zitten metaforen in. Ze zijn overal. Ik legde eerder een wel zeer beeldende zin onder de loep (om ‘t beeldend te zeggen)

Back To Top