skip to Main Content

Heb je een vraag?
Laat het me weten, ik denk en maak graag met je mee.

Contact
Femke van der Wijk
femke@studiovander.nl
06 52624420

Studio adres
IJsselmeerlaan 2 (Bloomstudios)
1382 JT Weesp

linkedin instagram

Het was een redelijke en degelijke badkamer. Witte tegels, douchebakje en plakgordijn, je kent het. Maar hij ging stuk. Bij de verbouwing zag ik ineens een link met het redigeren van teksten. Ja echt.

tekening illustratie toiletpot oranje - studio vander

Centraal in de badkamer zat een gapend gat: daar waar het toilet uit was gebroken toen die niet gerepareerd kon worden. We gebruikten de andere wc en keken een jaar lang niet naar het gat. Toen dat niet vanzelf verdween, besloten we meteen de hele ruimte te verbouwen. Want dan konden we een badkamer maken die wél logisch was ingedeeld, met ruimte om te bewegen, en zonder overbodige kastruimte waar je meer in bewaart dan je nodig hebt (zoals ‘back-up handdoeken’).

Maar vóór bouwen komt slopen. En zo stond ik een tijdje later te kijken naar de fascinerende wereld die achter de ombouw bleek te zitten. Leidingen, pijpen, draden, stukken uitgeboorde muur. ‘Mijn vriendin zou hier dus echt niet tegen kunnen’, zei een van de bouwers. Ik kon er wel tegen, werd er zelfs vrolijk van, merkte ik. Het leek eigenlijk wel op hoe ik graag werk. En wat aan de basis ligt van tekstschrijven of -ontwerpen:

* Bestaande werken openbreken

Wat je ook aanpakt of verbouwt – een website, een tekst of badkamer – er moet een goed fundament zijn, wil het stevig staan en goed werken. Soms is het dan nodig om eerst de boel open te breken. Zodat je achter het bestaande verhaal of de vraag kunt kijken. Dan zie je de elementen waar je mee moet bouwen om je doel te bereiken. Maar ook wat er weg kan.

* Goed kijken en begrijpen

Een mooi frontje oogt prettig, en laat je als gebruiker alleen bezighouden met dat wat jij gebruikt. De voorkant dus. Een makkelijke website, een normaal functionerend toilet, of elk ander apparaat waarvan de techniek mooi is weggewerkt. Maar daarachter zit een logica (hoewel misschien niet altijd op het eerste gezicht) die zorgt dat het werkt. Om tot een verhaal door te dringen wil ik het begrijpen, goed bekijken en uitpluizen om te weten welke leiding wat doet.

* Ordenen en weer mooi maken

Als je in kaart hebt wat zich achter het frontje of de ombouw bevindt, en hoe dat moet functioneren, zie je de logica. Dan kun je dat doorvertalen naar een begrijpelijk en bruikbaar bouwwerk. Van tekst, of met sanitaire aangelegenheden, net wat je nodig hebt. In ons geval een ruimte waar ik nu nog steeds verheugd naar binnen stap, omdat die goed is afgestemd op onze wensen én mooi is afgewerkt. Zo werkt dat met tekst en ontwerp dus ook.

Dan nog even dit: ook al werd ik vrolijk van de (tijdelijke) chaos in huis, ik ben maar wát blij dat er mensen zijn die daar doorheen kunnen kijken. Grote gaten kunnen repareren en een badkamer weer optuigen.

Heb jij nou zoiets met een tekst of verhaal? En vind je het lastig om in de chaos te duiken? Klop vooral bij me aan, dan kijken we hoe je daar weer orde in aanbrengt.

tekening illustratie toiletpot oranje - studio vander
Back To Top