skip to Main Content

Een tekst die in de basis goed is, kan door met een lichte redactie op zinsniveau. Maar vaak blijkt dat de basis nog niet stevig staat. Dat vraagt een steviger redactie. Een kleine verbouwing.

tekening illustratie toiletpot oranje - studio vander

Midden in onze badkamer zat een gapend gat: daar waar het toilet uit was gebroken toen die niet gerepareerd kon worden. We gebruikten de andere wc en keken een jaar lang niet naar het gat. Toen dat niet vanzelf verdween, besloten we meteen de hele ruimte te verbouwen. Want dan konden we een badkamer maken die wél logisch was ingedeeld, met ruimte om te bewegen, en zonder overbodige kastruimte waar je ineens dingen als ‘back-up handdoeken’ in gaat bewaren.

Maar vóór bouwen komt slopen. En zo kon ik eens goed kijken naar de fascinerende wereld die achter de ombouw bleek te zitten. Leidingen, pijpen, draden, stukken uitgeboorde muur. ‘Mijn vriendin zou hier dus echt niet tegen kunnen’, zei een van de bouwers. Ik kon er wel tegen, werd er zelfs vrolijk van, merkte ik. Het leek eigenlijk wel op hoe ik graag werk. En wat aan de basis ligt van tekstschrijven of -ontwerpen:

Openbreken

Wat je ook aanpakt of verbouwt – een website, een tekst of badkamer – er moet een goed fundament zijn, wil het stevig staan en goed werken. Soms is het dan nodig om eerst de boel open te breken. Zodat je achter het bestaande verhaal of de vraag kunt kijken. Dan zie je de elementen waar je mee moet bouwen om je doel te bereiken. Maar ook wat er weg kan.

Begrijpen 

Een mooi frontje oogt prettig, en laat je als gebruiker alleen bezighouden met dat wat jij gebruikt. De voorkant dus. Een makkelijke website, een normaal functionerend toilet, of elk ander apparaat waarvan de techniek mooi is weggewerkt. Maar daarachter zit een logica (hoewel misschien niet altijd op het eerste gezicht) die zorgt dat het werkt. Om tot een verhaal door te dringen wil ik het begrijpen, goed bekijken en uitpluizen om te weten welke leiding wat doet.

Ordenen 

Als je in kaart hebt wat zich achter het frontje of de ombouw bevindt, en hoe dat moet functioneren, zie je de logica. Dan kun je dat doorvertalen naar een begrijpelijk en bruikbaar bouwwerk. Van tekst, of met sanitaire aangelegenheden, net wat je nodig hebt. In ons geval een ruimte waar ik nu nog steeds verheugd naar binnen stap, omdat die goed is afgestemd op onze wensen én mooi is afgewerkt. Zo werkt dat met tekst en ontwerp dus ook.

Dan nog even dit: ook al werd ik vrolijk van de (tijdelijke) chaos in huis, ik ben maar wát blij dat er mensen zijn die daar doorheen kunnen kijken. Grote gaten kunnen repareren en een badkamer weer optuigen.

Heb jij nou zoiets met een tekst of verhaal? En vind je het lastig om in de chaos te duiken? Klop vooral bij me aan, dan kijken we hoe je daar weer orde in aanbrengt.

Back To Top