skip to Main Content

Heb je een vraag?
Laat het me weten, ik denk en maak graag met je mee.

Contact
Femke van der Wijk
femke@studiovander.nl
06 52624420

Studio adres
IJsselmeerlaan 2 (Bloomstudios)
1382 JT Weesp

linkedin instagram

tekening illustratie chaos patroon - studio vander

Dit stukje gaat over redactie of het ontwerpen van tekst. Maar het begint met onze oude badkamer: een basic ruimte, wit betegeld, douchebakje en gordijn, je kent het.

Alleen in het midden zat een gapend gat waar het toilet uit was gebroken – en dat was al weer meer dan een jaar geleden! We besloten uiteindelijk het geheel te verbouwen. Want dan konden we een badkamer maken die wél logisch was ingedeeld, met ruimte om te bewegen, en zonder overbodige kastruimte waar je meer in bewaart dan je nodig hebt (waardoor een fenomeen als ‘back-up handdoeken’ ontstaat).

Maar vóór bouwen komt slopen. En zo stond ik een tijd later te kijken naar de fascinerende wereld die achter de ombouw bleek te zitten. Leidingen, pijpen, draden, stukken uitgeboorde muur. ‘Mijn vriendin zou hier dus echt niet tegen kunnen’, zei een van de bouwers. Ik kon er wel tegen, werd er zelfs vrolijk van, merkte ik. Het had namelijk een parallel naar hoe ik graag werk; wat aan de basis ligt van tekstschrijven of -ontwerpen:

* Bestaande werken openbreken

Wat je ook maakt of bouwt – een website, een tekst of badkamer – er moet een goed fundament zijn, wil het stevig staan en goed werken. Soms is het dan nodig om eerst de boel open te breken. Achter het bestaande verhaal of de vraag kijken. Dan zie je de elementen waar je mee moet bouwen om je doel te bereiken. En wat er weg kan. Nieuwsgierigheid helpt daar zeker bij.

* Goed kijken en begrijpen

Een mooie cover of ombouw oogt prettig, en laat je als gebruiker alleen bezighouden met dat wat jij gebruikt. Een makkelijke website, een normaal functionerend toilet, of elk ander apparaat waarvan de techniek mooi is weggewerkt. Maar daarachter zit een logica (hoewel misschien niet altijd op het eerste gezicht). Om tot een verhaal door te dringen wil ik het begrijpen, goed bekijken en uitpluizen om te weten welke leiding wat doet.

* Ordenen en weer mooi maken

Als je eenmaal in kaart hebt wat zich achter de ombouw bevindt, en hoe dat moet functioneren, zie je de logica. Dan kun je dat doorvertalen naar een begrijpelijk en bruikbaar bouwwerk. Van tekst, of met sanitaire aangelegenheden, net wat je nodig hebt. In ons geval een ruimte waar ik nu nog steeds verheugd naar binnen stap, omdat die goed is afgestemd op onze wensen én mooi is afgewerkt. Zo werkt dat met tekst en ontwerp dus ook.

Dan nog even dit: ook al werd ik vrolijk van de (tijdelijke) chaos in huis, ik ben maar wát blij dat er mensen zijn die daar doorheen kunnen kijken. Grote gaten kunnen repareren en een badkamer weer optuigen.

Heb jij nou zoiets met een tekst of verhaal? En vind je het lastig om in de chaos te duiken? Klop vooral bij me aan, dan kijken we hoe je daar weer orde in aanbrengt.

tekening illustratie toiletpot oranje - studio vander
Back To Top