skip to Main Content

Heb je een vraag?
Laat het me weten, ik denk en maak graag met je mee.

Contact
Femke van der Wijk
femke@studiovander.nl
06 52624420

Studio adres
IJsselmeerlaan 2 (Bloomstudios)
1382 JT Weesp

linkedin instagram

Als een arts vertelt wat je hebt, begrijp je het dan ook?

Niet iedereen is thuis in medische termen, of in de manier waarop een dokter uitlegt wat er met je aan de hand is. Het kan nogal ingewikkeld zijn, en abstract. Het immuunsysteem, hormonen, spijsvertering, de werking van de nieren – om maar een paar lichamelijke functies te noemen – wat is het en wat doet het? En vooral: wat gebeurt er als het niet goed werkt? Charlie Obihara (kinderarts in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) kwam met het idee om ‘mediforen’ te ontwikkelen; getekende medische metaforen. Daarmee krijg je een herkenbaar en begrijpelijk beeld naast de abstracte informatie.

  • samen met Het Huis van Betekenis, medici en anderen
  • wat doe ik? (eind)redactie en illustratie, lid kernteam
  • lopend project, in ontwikkeling

Een paar losse beelden uit de visuele metaforen die ik voor Medifoor tekende

Project Medifoor

Samen met Het Huis van Betekenis (ontwerpers, illustratoren), medici en communicatiespecialisten werken we hard aan het ontwikkelen van diverse mediforen. Deze korte verhalende metaforen – met toegankelijke uitleg in tekst – helpen arts én patiënt bij de communicatie. Ook belangrijk: beter begrip leidt tot sterkere bereidheid tot het goed volgen en afmaken van een behandeling bij een patiënt (‘therapietrouw’). De site met inmiddels zo’n 20 mediforen staat in de steigers, groeit, en gaat over een tijdje live!

Goed nieuws!
Het Cultuur Innovatiefons Provincie Utrecht (CIPU) heeft begin 2022 aan dit project een subsidie toegekend. Dat betekent dat we met het hele team hard verder bouwen aan ons platform, de mediforen én aan begrijpelijke medische informatie.

De metafoor als taalmateriaal

Van banale zinnetjes in het dagelijks taalgebruik tot de meest fantastische literatuur; er zitten metaforen in. Ze zijn overal. Ik legde eerder een wel zeer beeldende zin onder de loep (om ‘t beeldend te zeggen)

Back To Top