skip to Main Content

Heb je een vraag?
Laat het me weten, ik denk en maak graag met je mee.

Contact
Femke van der Wijk
femke@studiovander.nl
06 52624420

Studio adres
IJsselmeerlaan 2 (Bloomstudios)
1382 JT Weesp

linkedin instagram

Als een arts vertelt wat je hebt, begrijp je het dan ook?

Niet iedereen is thuis in medische termen, of in de manier waarop een dokter uitlegt wat er met je aan de hand is. Het kan nogal ingewikkeld zijn, en abstract. Het immuunsysteem, hormonen, spijsvertering, de werking van de nieren – om maar een paar lichamelijke functies te noemen – wat is het en wat doet het? En vooral: wat gebeurt er als het niet goed werkt? Charlie Obihara (kinderarts in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) kwam met het idee om ‘mediforen’ te ontwikkelen; getekende medische metaforen. De metafoor biedt een herkenbaar en begrijpelijk beeld in plaats van de abstracte informatie.

Los beeld uit een medifoor - elke medifoor bestaat uit meerdere beelden, waarmee de uitleg van een ziekte of aandoening een verhalend karakter krijgt

Samen met Het Huis van Betekenis (ontwerpers, illustratoren), medici en communicatiespecialisten werken we hard aan het ontwikkelen van diverse mediforen. Deze korte verhalende metaforen – met toegankelijke uitleg in tekst – helpen arts én patiënt bij de communicatie. Ook belangrijk: beter begrip leidt tot sterkere bereidheid tot het goed volgen en afmaken van een behandeling bij een patiënt (‘therapietrouw’). De site met inmiddels zo’n 20 mediforen staat in de steigers, groeit, en gaat over een tijdje live! (Ik werk en denk mee als redacteur en illustrator)

Titelbeeld ‘Medifoor’ door Femme ter Haar

De metafoor als taalmateriaal

Van banale zinnetjes in het dagelijks taalgebruik tot de meest fantastische literatuur; er zitten metaforen in. Ze zijn overal. Ik legde eerder een wel zeer beeldende zin onder de loep (daar heb je er al weer een!)

Back To Top