skip to Main Content

Heb je een vraag?
Laat het me weten, ik denk en maak graag met je mee.

Contact
Femke van der Wijk
femke@studiovander.nl
06 52624420

Studio adres
IJsselmeerlaan 2 (Bloomstudios)
1382 JT Weesp

linkedin instagram

Er kwam een onbekende in mijn huis. Een exotisch boekentype. Exotisch omdat hij Mexicaan was, in Oostenrijk opgegroeid en nu in Amsterdam woonde. Boekerig omdat hij overtuigd en toch bescheiden welbespraakt was, en filosofie studeerde. Hij kwam mijn overdaad aan boeken checken om te kijken welke hij wilde overnemen en doorverkopen. Op zijn nette schoenen en met ingestopt overhemd stond hij nu in mijn huiskamer gebukt over een lange rij boeken op de grond.

Een vreemde in je privédomein. Het is maar net hoe comfortabel je bezoeker zelf is, wat het met je omgeving doet. Sommigen stappen de drempel over naar binnen, en verstarren. Voorzichtig om jouw omgeving niet te verstoren. Staan daar unheimisch te zijn, als een levend standbeeld dat een miskoop blijkt. Pas als zij weg zijn, de deur achter ze dicht is, zucht het huis van opluchting dat de indringer is verwijderd. En vaak is het verfrissend. Er stapt iemand binnen die om zich heen durft te kijken. Die met zijn nieuwsgierigheid je huis nieuwe glans geeft.

De laatste tijd liep ik zelf ook rond in andermans domein. Om te kijken of ik het huis wil kopen. Hoe bijzonderder de inrichting, hoe meer je ‘erdoor heen moet kunnen kijken’. Ik weet het niet. Kan ik door het leven van die mensen heen kijken? Mijn blik bleef nou juist haken aan de kast met antieke zwaarden, de studiofoto’s van de kinderen, de angstige kat in een speelgoedauto in de schuur. Dat krijg je er niet bij als je een nieuwbouwwoning bezichtigt.

Tijdens het keuren van mijn boeken waren de gesprekken tussen de boekenjongen en mij kort. Over wonen in verschillende buurten in de stad, de stand van zaken in de boekhandel, het nut van de harde kaft. Tot zijn oog viel op de Dick Bruna’s bij mij aan de muur – een paar ouderwetse covers van Havank, ontwerpen van Bruna, had ik op een plank gespijkerd en opgehangen. Van Bruna is de stap naar Nijntje snel gezet, en de jongen verbaasde zich erover dat mensen zo wegliepen met die figuren zonder neus. Of zonder mond. Zoals de nijntje-kloon Hello Kitty. Die lege gezichten met twee onbeweeglijke zwarte krentjes erin. Zonder expressie, zonder leven. Het nieuwbouwkonijn.

Iets later hield ik de deur voor hem open. Hij zei dat hij prima kon fietsen, met al die boeken. Desnoods nam hij een pauze onderweg, met een ijsje. De deur deed ik niet meteen dicht. Maar binnen drie seconden was hij al uit beeld, met twee ikea-tassen vol. En mijn huis wat leger.

 

Back To Top