skip to Main Content

Heb je een vraag?
Laat het me weten, ik denk en maak graag met je mee.

Contact
Femke van der Wijk
femke@studiovander.nl
06 52624420

Studio adres
IJsselmeerlaan 2 (Bloomstudios)
1382 JT Weesp

linkedin instagram

Schrijven kan een lastig proces zijn. Helemaal als je een boek schrijft. Maar ook bij een kortere tekst – een verhaal, scriptie of artikel – kun je vastlopen. Je raakt de focus kwijt, krijgt de structuur niet op orde, of je merkt dat je vooral woorden aan het herkauwen bent. Wat dan? Blijf niet alleen zwoegen. Kijk hoe anderen het doen, en beter nog (ja ook spannender): laat iemand meekijken. Dat kan helpen als je je geblokkeerd voelt, maar ook als je juist vol ideeën zit en behoefte hebt aan richting en structuur.

Op tijd een meelezer betrekken

Het is allereerst een kwestie van beginnen. Je gedachten verwoorden. Aan de slag gaan, bergen tegemoet, en dan struikelend en soms vliegend doorwerken. Misschien heb je een ideale lezer voor ogen voor wie je schrijft, maar die zit vooral in je hoofd. Je zult zelf de vertaalslag van jouw idee of verhaal naar een concrete vorm moeten maken. Daarbij kan het wél handig zijn om de lezer al bijtijds te betrekken in je proces. In de vorm van meelezers in je omgeving, of een meer officiële proeflezer of redacteur.

Manuscriptbeoordelaar?

Een manuscript (of een deel ervan) kun je opsturen naar professionele beoordelaars of  proeflezers. Je krijgt dan een verslag over je verhaal, dat ingaat op de structuur, de spanningsboog, de personages en de schrijfstijl. Hoe meer concrete handvatten en voorbeelden om mee aan de slag te gaan, hoe beter. Probeer iemand te vinden die echt naar jouw idee en opzet kijkt, en niet alleen een A4-tje met algemene tips geeft – daarvoor kun je ook schrijfhandboeken raadplegen!

Meer dan stijl en spelling

Het is aan jou om te bepalen op welk moment in het proces je iemand van buitenaf inschakelt om mee te lezen. Het is begrijpelijk als je het eerst zo goed mogelijk op papier wilt hebben. Je stelt je immers open voor kritiek (of feedback). Maar hoe verder je bent, hoe lastiger het wordt om op een dieper liggend niveau te herschrijven. Niet prettig als je denkt dat je alleen nog wat zinnen recht hoeft te zetten, maar dat er nogal wat inconsequenties in het verhaal of betoog blijken te zitten. En je eigenlijk terug naar de tekentafel moet.

Aan de andere kant kan het te vroeg voelen als je nog niet helder voor ogen hebt wat je wil vertellen. Als de inhoud nog niet stáát. Maar ook daar – of juist daar – kan een sparringspartner of schrijfcoach bij helpen. In gesprek gaan, werk laten zien, samen mogelijke routes onderzoeken: daarmee krijg je vaak meer grip op wat je aan het doen bent.

Er is niet één schrijfproces dat voor iedereen werkt

Zelf werk ik op verschillende manieren met tekst. Maar ook als makende tekstschrijver en creatief produceer ik niet alleen maar. Je moet er ook goed en grondig voor lezen. Door tekst heen kijken. Wat begon als liefde voor taal, boeken en verhalen, leidde tot onderzoeken, analyseren en zelf maken. Zo help ik nu ook schrijvers bij hun werk – schrijvers in brede zin, want er zijn ook makers van beeldverhalen bij. Inmiddels weet ik dat er niet één format is. Het schrijf- of maakproces is organisch. Als je die gedachte toelaat, kunnen er onverwachte dingen uit je vingers komen.

Mijn verhaal is er, maar hoe moet ik het vormgeven?

‘Met die vraag en een pakket aan teksten en beelden kwam ik met mijn boekproject bij Femke. Ik wilde de samenhang vinden in die caleidoscoop. Alleen al het delen bleek heel waardevol om mijn gedachten te ordenen, juist bij iemand die weet hoe het voelt door een creatief proces te gaan. Femke snapte mijn gedachtengang en worsteling. Ze stelde de juiste vragen, had goeie tips en reikte me een aantal originele ideeën aan!’

Femke Deckers, schrijver en eigenaar van de Creatieve Werkvloer