skip to Main Content

Wil je illustraties | advies | tekst | iets vragen?
Laat het me weten! Ik denk en maak graag met je mee.

Contact
femke@studiovander.nl
06 52624420

linkedin instagram

Studio adres
IJsselmeerlaan 2 (Bloomstudios)
1382 JT Weesp

Wat je ziet, is afhankelijk van waar je staat, welke kijkroute je kiest, en wat je wíl zien. 

Je kijkt naar het hoofd van Raymond Queneau. Hij schreef Stijloefeningen (Exercises de Style, 1947), waarin hij één kort verhaal op 99 verschillende manieren herschrijft. Dat werk was de directe inspiratie voor mij om een visuele variant te maken: beeldoefeningen. Met het portret van de schrijver zelf.

Het originele beeld is een portretfoto die Man Ray in 1925 maakte. Dat was een goed beeld dat ik kon bekijken, aftasten, namaken, afbreken en opnieuw opbouwen. Eerder schreef ik al iets over dat proces. Met 99 varianten is het een mooi aantal om ze bij elkaar te brengen. Maar klaar is het nooit. Omdat je elke dag anders kijkt, nieuwe ideeën en mogelijkheden ziet. 

Oulipo

Queneau was veellezer, schrijver en wiskundige. Richtte in 1960 mede een ‘werkplaats voor potentiële literatuur’ op: Oulipo (Ouvroir de Littérature Potentielle). De Oulipiens legden zichzelf en hun schrijfwerk beperkingen op, om zo de mogelijkheden van literatuur te exploreren. Queneau zei het zelf zo: “Een Oulipien is een rat die zelf de doolhof maakt waaruit hij probeert te ontsnappen”.